FAQ Nederlands

Veel gestelde vragen

Hoeveel kennis moet je hebben van klassieke muziek om het spel te kunnen spelen?

Er is geen voorkennis vereist. Door Maestro Ensemble en Symphony te spelen kom je er juist meer over te weten!

Hoeveel kanskaarten mag je pakken per beurt?

Voor Ensemble geldt dezelfde regel als voor Symphony: ‘bij de actie kanskaart pakken mag je er twee pakken en een uitkiezen’.

Welke kaarten horen bij het spel Ensemble?

Bij het spel ensemble horen alleen de instrumten, muziekstukkaarten en kanskaarten met in de rechter onderhoek de letter E.

Klopt het dat de 2e violist ontbreekt bij de solisten?

Een solo 2e violist komt in de praktijk niet voor bij concerten, alleen een solo violist, vandaar dat deze kaart niet voorkomt in het spel. Daarvoor in de plaats is de concertmeester gekomen. Deze heeft ook een solisten poppetje; maar dan in wit in de achtergrond van de kaart. Alleen is deze toelichting per abuis niet in de handleiding terecht gekomen.

Wat is de rol van de concertmeester kaart?

De concertmeester is de aanvoerder van het hele orkest. In het spel telt deze kaart als solist [heeft een poppetje] maar heeft de waarde van een instrumentalist [halve noot], en is onderdeel van het orkest, vandaar de achterzijde oranje / gele kleur. De concertmeester hoort geschud te worden in de stapel solisten. Door de afwijkende achterzijde kleur, heb je voor informatie dat de kaart er aan zit te komen.

Puntentelling

Voor de telling van de instrumenten tel je de verschillende instrumentkaarten die zijn aangegeven met ronde fiches; maximaal 16, meer verschillende instrumentenkaarten (nr 1 – 16) zijn er niet. Als je 3 trompetten hebt, telt die maar voor één instrument, etc.

Voor de solisten tel je de verschillende vierkante fiches, daarvan kun je er maximaal 16 hebben (van de 32 die er zijn), omdat er 16 fiches zijn per kleur. De concertmeester mag je zowel meetellen als instrument en als solist.

Sommige muziekstukken op de website geven een zwart scherm en willen niet afspelen. Hoe komt dat?

In de meeste gevallen moet je dan op de link in het midden ‘Bekijk deze video op YouTube’ klikken. Dat komt doordat de eigenaar van het filmpje heeft uitgeschakeld dat je via een andere site kunt bekijken.

Een speler heeft geen geld om de plaagkaart te betalen, wat dan?

Bij een kanskaart (plaagkaart) moet de eigenaar van de cello een 1/2 noot betalen voor reparatie. Als deze persoon nu geen geld meer heeft, moet hij/zij die kaart bewaren, totdat hij die wel kan betalen en daarna kan de kaart onder in de stapel worden gelegd.

Hoe speel je de kanskaart ‘Je mag een muziekstukkaart uit je hand ruilen met een medespeler naar keuze?

Hierbij mag je zonder de kaarten in te zien een kaart van een medespeler uit zijn hand pakken. Daarbij is het handig om zelf een kaart te geven die moeilijk speelbaar is op dat moment, zodat je er zelf voordeel van hebt.

Wat kun je doen met een kanskaart ‘Triangel’?
Dit instrument mag je gebruiken in de sectie 13 en geldt als een percussie-instrument. In de variant ‘Symphony’ telt het ook mee als een ‘instrument’ op de scorekaart.
Heeft de maker van Maestro ook andere spellen gemaakt?
Jazeker, Pieter de Boer was betrokken bij de ontwikkeling van het Resilience kaartspel ‘Oefen veilig gedrag in onvoorziene situaties’ van RIVM.

Samen met zijn collega’s Jos Schouten en Koos van der Togt hebben zij een leefstijl kwartspel over duurzame inzetbaarheid gemaakt: ‘Ab&oma‘.